Wat doet dit met jou …. ?

Wat een prachtig herfstweer vanochtend. Ik ben op de fiets naar Gouda gegaan, naar de kapper. Vervolgens nog een Coffee to Go, waarbij ik tijdens het wandelingetje met mijn heerlijke cappuccino langs het bord op de foto liep. Vroeger was drie keer niezen iets waar we een vrolijke opmerking over maakten, nu wekt zo iets een heel andere ervaring op.

Het is een mooi voorbeeld hoe een gebeurtenis een razendsnelle reactie bij ons opwekt die we als heel logisch en normaal zien. En hoe zo een reactie door de tijdgeest of wat we meemaken, kan veranderen.

Waar drie keer niezen eerst iets onschuldigs was waar je een grap over kon maken, roept het nu bij sommige zelfs angst op. Daar is niets mis mee, maar ben jij je er van bewust wat er bij jou gebeurt? Hoe er iets vanbinnen bij jou reageert op een gebeurtenis als niezen.

Bovenstaand voorbeeld is prachtig omdat door Corona een andere reactie bij ons is binnengeslopen ten aanzien van niezende en hoestende mensen. Soms gaat zo een verandering heel plots: je vindt een collega leuk en aardig, maar op een dag zegt die collega iets tegen je waarmee hij/zij helemaal van z’n voetstuk valt. Wanneer jullie elkaar zien, is er een heel andere gevoelservaring van jou richting die collega. Pats boem!

Je kan zo een veranderende ervaring van eenzelfde gebeurtenis (niezen, dezelfde persoon weer zien) ook zelf beïnvloeden. Zo merkte ik een aantal jaar geleden bij mezelf op dat, wanneer ik de sirene van een ziekenauto hoorde, mijn gedachten wat sensatiebelust waren: wat zou er gebeurt zijn? Toen ik me daar bewust van werd, schrok ik er van en vond ik mezelf niet zo aardig.

Natuurlijk wil Mindfulness dat je vriendelijk voor jezelf bent, maar het kon volgens mij geen kwaad om hier eens mee te experimenteren. Wat heb ik gedaan om van deze “sensatiebeluste sensatie” af te komen? Elke keer wanneer ik een sirene hoorde en dit gevoel opmerkte, nam ik het waar en sprak in mezelf zinnen uit die vaak in de laatste Mindfulness les aan bod komen. Zinnen van liefdevolle vriendelijkheid. Voor elke situatie kan je die zinnen op maat maken en voor mij kwam dat neer op zinnen als: ik hoop dat het niet ernstig is, dat deze persoon snel geholpen wordt; ik hoop dat deze persoon snel zal herstellen en naar huis mag, en geen blijvende schade overhoud aan het ongeval.

Het heeft echt wel een tiental sirenes geduurd, maar tegenwoordig merk ik dat er vanuit mij een andere reactie is wanneer ik een sirene hoor: compassie in plaats van sensatie.

Ook wanneer iemand (beschaafd) niest in een winkel, denk ik liever: ik hoop dat deze persoon goed gezond blijft, dat hij/zij geen ernstige last heeft van een allergie. En wanneer deze persoon ziek is, dat hij/zij snel weer hersteld en niemand aansteekt. En natuurlijk kunnen en mogen we elkaar op een juiste manier blijven aanspreken op het met elkaar afgesproken gedrag, maar vanuit bovenstaande zinnen komt dat vaak vriendelijker over dan wanneer we ons eerst van binnen hebben opgewonden.

Welke automatische reactie op een gebeurtenis zou jij in jezelf willen veranderen? Wat zou jij voor andere gedachtes kunnen gebruiken om dit positief te beïnvloeden?

Related Posts

Emotionele competentie is het vermogen om op een gepaste en bevredigende manier met je eigen gevoelens en verlangens

Meer
Emotionele competentie houdt je gezond

Onze geest is een drukke praatjesmaker die een constante stroom van gedachten produceert. De één na de ander.

Meer
Praatjesmaker

Afgelopen week gaf ik twee Mindfulness trainingen, we zijn bij sessie 5 en 7. Wanneer deelnemers op dat

Meer
Dit is de formule voor échte rust in je hoofd!

Toestaan is goedvinden dat iets gebeurt. In Mindfulness wordt het begrip ‘toestaan’ veel gebruikt. Als tegenhanger van ‘in

Meer
Maak het groter

Schrijf hieronder jouw ideeën over dit onderwerp

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>